Yüz Kemikleri Kırıkları
Yüz Kemikleri Kırıkları
Yüzde alın burun gözü çevreleyen kemikler elmacık kemiği alt ve üst çene kemiklerinin travmatik kırıkları plastik ve rekonstrüktif cerrahinin ilgi alanıdır. Kırıklar tek bir kemikte tek bir hatta olabildiği gibi trafik kazası gibi yüksek enerjili yaralanmalarda tüm yüz kemiklerini ilgilendiren komplike şeklinde olabilir. Kırılan kemiğin özelliğine göre ciddi estetik fonksiyonel sorunlara neden olur.
Yüz ( Maksillla, Zigoma, Orbita ) Kırığı Ameliyatları
Yüz kırıkları ev, iş ve trafik kazaları nedeniyle oluşabilen ve yüzün bütününü oluşturan kemiklerden biri veya birkaçının birlikte kırılarak yer değiştirdiği durumlardır. Kırık bazen deride herhangi bir sorun olmadan gelişebilir. Ancak bu kırıklar çoğunlukla yüz derisini zedeleyen patolojilerle birlikte görülür. Yüz kırıkları oluştuğu zaman problemin olduğu bölgede kanama, şişlik, duyu kaybı, hassasiyet ve ağrı ortaya çıkar. Genellikle ilk günlerdeki ödem ve şişlik, deri altındaki patolojiyi gizleyeceği için tam olarak değerlendirmek zor olur. Bu durumda aradan geçen günler içinde ödemlerin azalmasıyla alttaki deformite ve şekil bozukluğu ön plana çıkar.

Yüz bölgesinin kırıkları ne gibi şikayetlere yol açar?
Bu bölge kırıkları yüzde şekil bozukluklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra göz çevresi kemiklerde kırıklar gözde hareket kısıtlığı, çift görme hatta görme kaybına sebep olabilirler alt ve üst kemiklerinin kırıkları ısırma ve konuşma fonksiyonlarında bozuklulara neden olabilirler. Elmacık kemiği kırıkları çenenin hareketini engelleyebilir. Burun kırıkları kalıcı hava yolu tıkanıklığı yapılır. Tüm bu sebeplerden ötürü yüz bölgesi kırıkları oldukça önemlidir.
Yüz kırığı ameliyatlar nasıl gerçekleşmektedir?
Yüz kırıkları ameliyat çoğu zaman genel anestezi altında yapılır. Ameliyat sırasında ince kesiler yapılarak kırık bölgesine ulaşılır. Kesiklerin bir kısmı ağız içinden, bir kısmı da yüz derisi üzerinde yapılabilir. Yüz derisinde yapılan kesiler genellikle kıvrım yerleri, saç kenarı kaş kenarı ya da alt göz kapağında olur. Hastanın vücudundan kemik veya dokuya ihtiyaç duyulduğunda ise başka bir kesi daha yapılır. Kırık düzeltilerek yerine oturtulduktan sonra kemik; tel dikişler, dişlere uygulanan metal arklar ve teller, titanyum plaklar ve vidalar gibi uygulamalar kullanılarak tespit edilir.
