Yara İzi
Yara İzi
Yara izlerinin daha az görünür hale getirilmesi için yapılan müdahalelere skar revizyonu denir. Bunun için cerrahi olmayan yöntemler kullanılabileceği gibi tek başına cerrahi veya cerrahi ile birlikte ek başka yöntemler kullanılabilir.
Deri üzerinde bilinçli olarak yapılan (ameliyatlarda olduğu gibi) veya kazara oluşan her kesi ya da yara, iz bırakarak iyileşir. Bu izin ne kadar belirgin olacağı ise yaralanmanın tipi, yaranın hangi vücut bölgesinde oluştuğu, yarayı onarmak için kullanılan yöntemler ve hastanın derisinin özellikleri gibi birçok farklı nedene bağlıdır.
Skar revizyonu bazen ameliyatlar sonucunda oluşmuş bazen de kazalar sonucu oluşmuş yara izlerinin tamirini kapsar. Bu amaçla yara, daha az görünür bir hale getirilebilir veya daha az belli olacak bir yere taşınabilir. Yara izi tamiri, kişinin görünüşüne, psikolojik durumuna ve sosyal yaşamına son derece olumlu katkılarda bulunabilir. Mükemmel ve hiç gözükmeyen yara izi tamiri her zaman mümkün değildir. Ancak, yüz veya boyun bölgesinde yapılacak başarılı bir yara izi tamiri, ilginin yalnızca yara izine değil tekrar yüzün bütününe odaklanmasını sağlayabilir
Yara izlerinin görünümünü hafifletmek ya da şayet mümkünse tamamen ortadan kaldırmak için plastik cerrahi yöntemler uygulanabildiği gibi cerrahi dışı yöntemlerin de tercih edilebileceğini söyleyebiliriz. Kimi zaman cerrahi ve cerrahi dışı yöntemler bir arada uygulanabiliyor.

Her bireyde cilt kalınlığı ve cildin esneklik düzeyi aynı değildir. Cildin gerilim çizgileri de her hastada farklıdır. Çizgilerin büyük bölümü kasların hareketlerinden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bunun en güzel örneği ise alın bölgesinde oluşan deri çizgileridir. Cildin gerilim çizgilerine paralel yapılan kesiler söz konusu olduğunda deri altındaki kasların iyileşme süresinde kasılma meydana gelir ve yara izinde de bir yamulma olabilir. Kasların yarattığı bu olumsuz etkinin açılı şekilde yapılan kesilerde daha da belirgin olduğunu belirtmek mümkündür. Gevşemiş olan deri çizgilerine paralel hizaya getirilen izler genellikle estetik açıdan çok daha iyi bir iyileşme eğiliminde olur.
Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen yaralanmanın tipi, yaranın nerede olduğu, onarım için kullanılan yöntemler, cilt yapısı, cildin esnekliği gibi özelliklere bağlı olarak yara iziniz de farklı derinlikte ve görünümde olabilir. Ancak her türlü yara izi için skar revizyonu işleminin yapılabildiğini de belirtmeliyiz. Ameliyatlar nedeniyle oluşan yara izinin tedavisi ile kazara oluşan yaralanmalar neticesinde oluşan izlerin tedavisi arasında çok büyük farklılıklar bulunmuyor. Her ikisinde de daha az belirgin olması amacıyla izler tedavi edilebilir.
Yara İzinin Sebepleri Nelerdir?
- Kaza ve yaralanma
- Ameliyat sebebiyle oluşan izler
- Yanık
- Enfeksiyon
- Isırık izleri
- Sivilce ve akne sonrası oluşan izler
- Su çiçeği ve benzeri hastalıklardan sonra oluşan döküntü izleri
